Driva Eget: “Stefans app will help divorced parents – and their kids”

driva-eget

Spillrorna efter en skilsmässa kom Stefan Bondessons på sin affärsidé, sa upp sig och satsade. I januari lanserades Happy X – en ekonomiapp för separerade föräldrar.

GUIDE / DITT LIVI

Idén till appen Happy X föddes hos Stefan Bondesson i kaoset efter hans egen skilsmässa. Inköpen till barnen skulle delas, men då gällde det att hålla koll på dem. Vem betalade för gympaavgiften sist, vem betalade eller skulle betala för vinterjackan?

– Jag och mitt ex hade mycket tjafs kring våra utlägg. Vi glömde bort dem, fick leta efter kvitton i hela huset och satt vid datorn och sökte bland excel-dokument och på internetbanken. Vi kunde rapportera utlägg flera månader för sent. Och det hände att vi tjafsade inför barnen, berättar han.

Stefan tänkte att det kanske fanns en app som kunde hjälpa. Men inte. Så han bestämde sig för att förverkliga drömmen om att starta eget – och skapa en själv.

– Tanken är att man ska slippa käbbel inför barnen, att de inte ska komma i kläm. Både barn och vuxna kan fara illa av allt onödigt tjafs kring ekonomi. Kan vi bara få ett barn lyckligt, som i dag lider av att se sina föräldrar bråka om utläggen är det värt mycket, säger Stefan.

Stefan sa upp sig, och bytte till ett jobb där han kan arbeta fyra dagar i veckan för att kunna ägna resten av tiden åt sitt bolag. Han fick med två andra bolag på idén och de är i dag sex delägare – alla har jobb vid sidan av.

– Vi träffas på helger och kvällar och allt sker ideellt just nu. Det har varit många utmaningar på vägen och helt ärligt tror jag inte att jag hade varit framme om jag kört allt själv. Vi i teamet kompletterar varandra, säger Stefan.

I januari lanserades Happy X, två år efter första spadtaget. I appen kan man fota av och lägga in sina utlägg och få rapporter i realtid. Med ett reglage kan man fördela utläggen procentuellt, om ena föräldern ska ta en större del av kostnaden. Inom kort kommer även intäkter, som barnbidrag, kunna läggas in.

– Vi har fått ett fantastiskt mottagande från media, varit med i DI Digital, nämnts i Mix Megapol av Gry och Anders med vänner, lokaltidningen har skrivit om oss och vi ska sitta med i TV4s morgonsoffa. Vi har redan flera nöjda användare och cirka 700 nedladdningar, väldigt många positiva och glada tillrop har strömmat in.

Det är gratis att testa 20 transaktioner i appen, därefter finns olika kreditpaket och planer på en prenumerationsmodell.

– Vi kikar även på olika samarbetsformer med till exempel äktenskapsrådgivare och jurister.

Ebba Arnborg
Journalist & webbexpert
Publicerad
2016-03-10

FEBER: “Happy X helps separated parents to keep an eye on the economy. When you want to share everything”

Feber

Länk till artikel

Happy X är en svenskutvecklad app vars syfte är att underlätta ekonomiska mellanhavanden som kan uppstå mellan separerade föräldrar.

Tanken är att föräldrarna ska skriva in alla ekonomiska utlägg de gör för sina barn i Happy X-appen för att föräldrarna enkelt ska kunna se vem av dem som står i skuld till den andre. Om den ene föräldern till exempel köper kläder till barnet för 800 förs 400 kronor automatiskt upp på skuldkontot för den andre föräldern och sedan kan man reglera dessa skulder vid lämplig tidpunkt. Jag antar att appen i teorin även skulle gå att använda av par som inte är separerade men ändå vill dela lika på alla ekonomiska utlägg.

AV WILLE WILHELMSSON
ONSDAG 24 FEB 2016
KL 12:45

Mitt-i: “Hans app ska hjälpa separerade att hålla sams”

Mitt-i

Mitt-i: “Hans app ska hjälpa separerade att hålla sams”

Stefan Bondesson upptäckte att det var svårt att hålla koll på utgifterna för barnen, trots att han och hans före detta fru var överens om att dela.

Nu har han släppt en ekonomiapp som han hoppas ska leda till färre konflikter.

När Stefan Bondesson separerade för sju år sedan var han och hans expartner överens. Barnen skulle bo hos dem varannan vecka och utgifterna skulle delas rakt av.

Men fastän de i grund och botten var sams blev det ofta tjafs.

– Vi glömde utgifter och började bråka om vem som egentligen hade betalat vad senast. Ett tag var det småkonflikter vid varenda överlämning. Det kändes inte bra. Det är barnen som far illa när föräldrarna bråkar, säger Stefan Bondesson.

Tankarna började snurra kring hur problemen kunde minimeras, och idén om Happy X föddes. I två år har han jobbat på fritiden hemma i villan i Tumba. Först använde han egna pengar, bytte jobb och gick ner i arbetstid för att kunna satsa, sedan pitchade han idén för investerare och fick in mer kapital.

För några veckor sedan släpptes appen Happy X där man kan dela och godkänna varandras utlägg samt hålla koll på vart pengarna går. Så småningom hoppas Stefan Bondesson kunna vidareutveckla tjänsten med bland annat juridisk rådgivning och äktenskapsrågivning.

Behovet är stort. Bara i Botkyrka lever 4 762 barn under 18 år med separerade föräldrar. I Huddinge är 5 036 i samma situation och i Haninge 4 305.

– Det är alltid dåligt när barnen kommer i kläm vid en skilsmässa, men det är tyvärr inte så ovanligt nuförtiden. Det är svårt att få allting och gå ihop ibland och då kan barnen drabbas, säger Stefan Bondesson.

Även om appen är en affärsidé som helst ska gå med vinst är det resultatet som känns bäst.

– Det är klart att vi vill tjäna pengar, men framför allt känns det skönt i hjärtat att vi kanske kan hjälpa några barn genom att minimera konflikterna mellan föräldrarna.

Åsa Sturestig